Prijava
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

...jedna dobra priča

Kuća-staja-ruševina; izložbeni prostor! ..jedna dobra priča.

Staja s kolnicom izgrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća za stanovanje i kasnije prenamijenjena u gospodarski objekt. Kao jedna od posljednjih građevina pokrivenih trskom u selu evidentirana je 1984. godine kao nepokretni etnološki spomenik kulture. Zbog ruševnog stanja je staja s kolnicom 2007. godine u potpunosti rekonstruirana i pretvorena u izložbeni prostor.
    Pogledajte što smo iznijeli sa tavana i iz zaboravljenih kutaka, iz nekada dobro čuvanih šublika i sanduka, osjetite što vam darujemo srcem!
    U prizemlju postavljena je izložba etnologinje Vlaste Šabić koja je uz pomoć članova Udruge prikazala proces prerade kudjelje i lana u različite proizvode tekstilnog rukotvorstva – kućni tekstil i narodne nošnje.
   
Kolnica i ostava zadržale su prijašnju namjenu pa se u njima danas čuvaju kola, saonice, poljoprivredne sprave, burad i alatke.    
Tavan, nekadašnji sjenik, danas krasi izložba fotografija Maria Romulića koja prikazuje ljude, krajobraze, život i običaje ovog dijela Baranje.
Šokačka kuća

Šokačka kuća u Topolju naziv je izvornog gospodarstva u srcu baranjskog podunavskog sela Topolja u kojem se materijalna i duhovna kultura domaćeg šokačkog stanovništva prikazuje in situ odnosno na mjestu gdje je i nastala.

Projekt je osmislilo Društvo prijatelja baranjskih starina „Ižip“ sa željom da se očuva duhovna i materijalna tradicijska baština ovog kraja.
Zanima li Vas kakav je bio život jedne ižipske obitelji u prvoj polovini dvadesetog stoljeća ?

Uđite u njihovu kuću gdje su se večerima okupljali oko banka nakon napornog dnevnog rada; oslušnite šuštanje trske na tavanu staje ili sjednite pod drvo jabuke.

Danas ovi prostori pričaju tu, ne tako davnu priču – i ne samo oni: stariji članovi Udruge taj život su sami proživjeli, kao baka Manda Kovačev koja je ovdje živjela do svoje devete godine i čiji su dani djetinjstva u ovom gospodarstvu i njezine priče i sjećanja ključni elementi rekonstrukcije života i običaja nestalih u posljednjih pola stoljeća.

Sokacka kuca


Šokačka kuća u Topolju, odnosno tradicijska kuća i okućnica registrirana  je kao nepokretno kulturno dobro u Registru zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
    U okviru Šokačke kuće i okućnice nalaze se: stambena kuća, staja sa kolnicom, garava kuću (ljetna kuhinja), dva čardaka, ambar starijeg tipa od pletera, kokošinjac (kočak), tradicijski vrt, cvjetnjak i voćnjak.

Stambena kuća iz 1923.g. građena  je prema nepisanim pravilima pučke arhitekture. Iz trijema se ulazi u kuhinju sa šporjetom, a iz nje u glavnu sobu u kojoj je peć s bankom.  U njima, kao i u dva kijera danas je prikazano obiteljsko i seosko blago – najljepši ženski i muški odjevni predmeti u ormarima i škrinjama, neobično visoki šareni kreveti, klupe i ostali kućni inventar, tkalački stanovi, obiteljske fotografije i još mnogo toga…

Opširnije...